Jeff Hawke
 

Jeff Hawke är en brittisk science-fiction-serie som skapades 1954 av skotten Sydney Jordan för tidningarna The Daily Express och The Daily News.
Under Jordans tid bidrog även författare som Willie Patterson och Harry Harrison med manus. Från slutet av 1960-talet började tecknare som Nick Faure, Martin Asbury, Brian Bolland och Paul Neary att bidra till serien i takt med att Sydney Jordan trappade ner.
1976 lämnade Jordan serien för att istället satsa på sin nya serie "Lance McLane".
Serien hade redan före Jordans avhopp slutat publiceras i ursprungstidningarna, men den syndikerades i andra tidningar världen över. Serien fortsatte därför under flera år med andra kreatörer. Bl.a. skrevs den av Duncan Lunan och Lesley Hatch.

Serien startade som en konventionell hjälte-mot-utomjording science-fiction-serie, men under Pattersons ledning ändrades den till att få en egen individuell stil. Formatet med 3 serierutor för en serie i dagstidningarna gjorde det svårt att skapa levande action-scener, så serien koncentrerade sig mer på dialog än på action och våld (även om detta också finns med).
Karaktären Jeff Hawke blev mer och mer fokuserad på resonemang, diplomati och moraliska värden istället för kraft och hjältemod och tvingades ofta av omständigheterna att bli ambassadör för mänskligheten gentemot utomjordiska raser. Det finns många tillfällen där Jeff Hawke är mer observatör än deltagare.

Det är egentligen utomjordingarna som är de verkliga huvudrolls-innehavarna i Jeff Hawke. Hans universum var rikligt "befolkat" med konstiga utomjordiska raser som av olika anledningar kom i kontakt med människorna. Det kunde t.ex. vara oavsiktliga kontakter, kommersiella intressen - men så gott som aldrig med anledning av invasioner.
Upplägget i Jeff Hawke vände den till synes oändliga mångfalden bland utom-jordingarna och deras världar, deras kontakt med människan och möjligheterna för Jeff Hawke och hans vänner att klara relationerna med så många olika individer. Den raffinerade kvickheten hos Patterson gjorde figurerna och äventyren både fascinerande och roande genom att Jordans teckningsstil så effektivt fångade det sällsamma hos de olika skapelserna och världarna.
Utomjordingarna var för det mesta mycket mer tekniskt avancerade och klokare än människan och serien var ofta kritisk till olika "primitiva" aspekter hos människan, t.ex. miljöförstöringen.

  .
Omrid, en av de många aliens som Jeff Hawke stötte på.
Ofta innebar upplägget i Jeff Hawke att det fanns en koppling mellan utomjordingarna, arkeologiska mysterier och t.o.m övernaturliga skapelser. Guden Pan och Djävulen, för att ta några exempel, dök upp i Jeff Hawke serien.
Det fanns också en stänk av mjukerotik i vissa av seierna. Det fanns tillfällen då de främamnde varelserna antog skepnaden av unga vackra kvinnor,

Andra karaktärer i serien:
• Laura: Jeff Hawke's flickvän, som dock mer eller mindre försvinner efter första äventyret.
• Mac McLean: En skotsk vetenskapsman. Han hjälper Jeff vid många tillfällen och är en av de få
...återkommande mänskliga gestalterna.
• Kolvorok: Den högsta tjänstemannen inom den Intergalaktiska polisen. En humoristisk enögd
utomjording
.. .
som liknar en manet och som är lika pratsam som han är klumpig.
• Chalcedon: En jättestor humanoid, och en spjuveraktig och arrogant men begåvad interplanetarisk
brottsling. Han lyckas .. .alltid fly från både Jeff Hawke och den Intergalaktiska polisen.

____________________________________________________________ 

Jeff Hawke i Sverige:
I tidningen Serievärlden var "Jeff Hawke" huvudserie mellan nr 1/1958 och.6/1959.
..Av den anledningen ändrades namnet till "Jeff i Serievärlden", fr.o.m nr 29/1958.
..Totalt kom det ut 46 nummer av tidningen och Jeff Hawke.var med i.samtliga.
..Serien kallades där för "Jeff Rymdfararen".
• Serien har även publicerats på svenska i
..- Agent X9: 7,9/1971, 3/192, 3,6,9,11/1973, 2,7,10,12/1974, 2,4,7,10,13/1975, 3,13/1976, 9/1978, 3,4/1984, 14/1986 och 13/1990
..- Comics – Den Stora Serieboken nr 8/1975 ('Världarnas bok')
..- Special-Comics: nr 6/1975 ('Skeppsbruten' och 'Tidfällan')
..- Serie-Pocket: nr 106/1981
..- Fantomen: nr 14,18,23 och 25/1989. ('Raketjakten', 'Saturnusmysteriet', 'Drömförsäljarna' och 'Dödsplaneten')

..- Comix Pocket: nr 8/1990
• 1982 kom det ut två Jeff Hawke-album som innehöll vardera 3 episoder från 1960-talet.
...Dessa repriserades sedan i ett samlingsalbum som utkom 1987.
...Utgivare till dessa var Alvglans Förlag.
• Serien gick även några år i mitten av 1950-talet i dagstidningen Aftonbladet och där ...kallades den för "Jeff Hök".

Jeff i Serievärlden 6/1959

Special Comics från 1975
Agent X9 nr 13/1975
Seriepocket nr 106
Jeff Hawke album 1 & 2 från 1982
Samlingsalbum från 1987

Äventyren
Här är en länk till en lista över Jeff Hawkes äventyr i kronologisk ordning.
Klicka här:
_________________________________________________________________________________
Författare och Tecknare:

Sydney Jordan
Sydney Jordan siktade från början in sig på en karriär som pilot och studerade vid "Miles Aircraft Technical College" i Reading. Men då han inte fick något jobb anslöt han sig till en liten tecknarstudio i Dundee, hans födelseort. Han assisterade Len Fullerton på hans serie 'Dora, Toni and Liz' och skapade en ny science-fiction hjälte, Orion.
1952, flyttade han till London och började arbeta för agenturen 'Man's World'. Här skapade han, 'Dick Hercules', och skickade in sin hjälte Orion till Daily Express, som rådde honom att göra om sin hjälte till en RAF pilot: Jeff Hawke var född.
I början var Jeff Hawke en ganska ordinär Blixt Gordon-lik hjältefigur och berättelserna var koncentrerade till vanliga äventyr och med enkla science fiction-teman som var vanliga i tecknade serier vid den tiden och dessutom så var teckningarna av medelmåttig kvalitet.

Inte desto mindre var serien tillräckligt bra för att bli publicerad som dagsserie i Daily Express.
1956 anslöt sig William Patterson till sin gamle barndomsvän Jordan i arbetet med Jeff Hawke.

 
I början skrev han bara dialogen men efter några år började han även producerahela intriger och äventyr. Detta ledde till en avsevärd förbättring av kvaliteten på serien. Patterson gjorde Jeff Hawke till den första science fiction-serien för vuxna. Jordan som nu kunde koncentrera sig på att enbart teckna serien förbättrade sin still till en mer suggestiv och realistisk stil med starka svart-vita kontraster. Perioden med samarbetet mellan Jordan och Patterson är betraktad som den "riktiga" Jeff Hawke av de flesta.
1969 tvingade Pattersons dåliga hälsa honom att sluta med arbetet med Jeff Hawke. Jordan övertog då åter ansvaret för både skrivandet och tecknandet, men utan Patterson började kvaliten på serien att återigen bli sämre. Slutligen, den 18:e april 1974, publicerade Daily Express den sista Jeff Hawke strippen.
Jordan försökte då att återupprätta sig genom att publicera en liknande serie kallad Lance McLane i den skottska dagstidningen Daily Record. Då detta inte lyckades kom Jordan upp med en pinsam ide där McLane på något konstigt sätt transformerade sig själv till Hawke. Denna återupplivade serie nådde dock aldrig den ursprungliga glansen från perioden med Patterson. Jordan lämnade därefter över mer och mer av arbetet till okända assistenter och serien föll snabbt i glömska.

_________________________________________
Copyright 2007, Björn Harnby. All rights reserved.