Fa-logo2.gif (12705 bytes)   (. . .  for those who came in late . . .)
Historik Släkttavla Fantomenklubbar Fantomen startsida The Phantom

(Med tack till Bosse Engberg, Bosses Comics, vars text jag fått använda mig av beträffande legenden samt Fantomens hem och gömställen - texten om vännerna är hämtad från svenska Fantomens officiella hemsida.)

FANTOMENLEGENDEN
Det hela började en dag för närmare 470 år sedan, 1536, då ett brittiskt handelsfartyg blev angripet av Singhpirater i farvattnet utanför Bengali. En våldsam strid uppstod och nästan hela fartygets besättning dödades och skeppet sjönk. En enda man överlevde striden och spolades iland i Bengalibukten. Det var kaptenens son, Christopher Walker, som hade sett hur piraterna mördade fadern. Det vänliga pygméfolket Bandarerna hittade honom på stranden och tog hand om honom tills han blev frisk igen.
Några dagar senare när Christopher gick längs stranden hittade han Piratledarens döda kropp som flutit iland. Han väntade tills gamarna hade gjort sitt och bara skelettet återstod. Då - vid sin faders mördares dödskalle, svor han DÖDSKALLE
-EDEN.

"Jag svär att ägna mitt liv åt att bekämpa sjöröveri, grymhet och orättvisa
- mina efterkommande skall följa mig".

Därmed blev han den förste Fantomen - Den vandrande vålnaden - Mannen som aldrig kan dö - han kallade sig dock "Hämnaren" i början. Den förste Fantomen befriade Bandarerna från slaveriet hos Wasakastammen och Bandarerna har sedan dess tagit hand om honom och är de enda av djungelfolken som känner till traditionen.
Idén till dräkten med den åtsittande huvan och masken fick Fantomen från Wasakafolkets demongud. Bandarerna vävde det speciella tyget till dräkten
åt honom.
Några av Bengalis övriga stammar är Wambesi (största stammen och och livnär sig på att föda upp nötkreatur), Llongo (jordbrukare och näst störst och påstås ha tur. De har som symbol en tvåhövdad tjur), Tez (är djungelns guldsmeder), Touganda (pärlfiskare av polynesisk härstamning), Oogaan (den viskande skogens väktare och känner till gyllenträets hemlighet) och Mori (ett fiskarfolk som förser djuren på ön Eden med mat).

DJUNGELORDSPRÅKEN
Djungelordspråk är ordspråk från Bengalis djungler som grundats på gärningar av Fantomen.
Dessa 12 är de ursprungliga som skrevs av Lee Falk:
- Att vakna i mörkret och se Fantomen – en fasa för onda män.
- Den som ser Fantomen utan mask dör en fasansfull död.
- Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man.
- Du hittar aldrig Fantomen – han hittar dig.
- Då Fantomen frågar svarar man.
- Då Fantomen rör sig står blixten stilla.
- Fantomens röst isar i blodet.
- Fantomen har tio tigrars styrka.
- Fantomen har tusen ögon och tusen öron.
- Fantomen smyger tystare än djungelkatten.
- Fantomen är hård mot de hårda.
- Sikta aldrig på Fantomen.


HEM, GÖMSTÄLLEN och andra Landmärken
DÖDSKALLEGROTTAN
Fantomens högkvarter sedan den förste Fantomen. Ligger i hjärtat av De Djupa Skogarna och för att komma dit måste man passera genom ett vattenfall. Det var bandarerna som visade den förste Fantomen grottan och han bättrade sedan på den och högg bland annat ut en tron ur en upphöjning i golvet. Längre in i grottan finns Tronrummet, Krönikerummet, Radiorummet, Dräktrummet (där alla förfäders Fantomendräkter finns), Gravkammaren (där 20 generationer Fantomen vilar) och både den lilla och stora skattkammaren.
I den lilla skattkammaren finns tex. EXCALIBUR, med vilket kung Artur visade sin rätt till kungavärdigheten, de mumifierade resterna av ORMEN som Cleopatra lät döda sig själv med, LAGERKRANSEN som Marcus Antonius erbjöd Julius Caesar, DEN HELIGA GRAAL som Alexander den store bar i sin ränsel när han erövrade världen, HORNET som Roland blåste i när hans farbror Kejsar Karl lämnade honom ensam att slåss mot araberna och Tristan och Isoldes SKÅL mm.
TRÄDHUSET
Byggdes av Fantomen och repfolket i samband med att tvillingarna föddes. Fantomen bodde där tillsammans med Diana och Tvillingarna tills dessa flyttade till USA för att tvillingarna skulle börja skolan.
EDEN
En ö som mot fastlandet är avskild av en flod fylld med pirayor och mot havet finns en naturlig lagun som Mori-fiskarna regelbundet fyller med fisk. Fisken utgör föda åt rovdjuren på ön. Alla djuren på Eden lever i fred med varandra, såväl rovdjur som gräsätare. På ön finns tex. lejon, tigrar, enhörning och gorillan Baldy. Bandarerna vaktar ön och sätter respekt i inkräktare med sina giftpilar, men det har ändå vid ett flertal  tillfällen kommit jägare dit och Fantomen har då fått ingripa för att rädda ön och dess djur.
KEELA-WEE
På en strandremsa längs Bengalikusten ligger den gyllene stranden som "Den svarte kejsaren" Joonkar skänkte till den 6:e Fantomen på 1600-talet. Sanden består där av hälften guldkorn och hälften vanlig sand. På stranden står en hydda av Jade där varje Fantomen sedan dess firat sin bröllopsnatt och smekmånad.
Varje vår kommer unga par från Wambesi- och Llongo-folken dit med sina präster för att fira massbröllop.
WALKERS KLIPPA
Det är en högplatå i öken i sydvästra USA. Det var den förste Fantomens fader som hittade den tillsammans med en indianpojke. Återupptäcktes av den 2:a Fantomen i slutet av 1500-talet och har sedan dess besökts ett flertal gånger till av olika Fantomen. Ett antal äventyr har utspelats med klippan som bas.
TORNRUMMET I NOTRE DAME
Ett hemligt tornrum som den 12:e Fantomen gömde sig i under den franska revolutionen 1789. Även den nuvarande Fantomen har varit där.
SLOTTSRUINEN VACUL
Slottet ligger i Carpatia i centraleuropa och har används av Fantomen i sin kamp mot Vråkarna. Det har varit oanvänt sedan slottet ödelades av en brand på den 19:e Fantomens tid.
FANTOMENKLIPPAN
En klippa som ser ut som Fantomens huvud. Någon historia säger att naturen själv har skapat klippan, medan andra berättar att Kejsar Joonkar lät Michelangelo skapa den.
DEN VISKANDE SKOGEN
Detta är en skog av gigantiska träd av ett gyllene träslag. Det är det hårdaste av alla kända träslag och kan bara bearbetas av Oogaanstammen som ser träden som heliga. Den kallas Den Viskande Skogen eftersom ljudet av vinden som blåser genom träden bildar ett mystiskt viskande ljud.
MORRISTOWN
Huvudstaden i Bengali. Diana har där arbetat som UN-ambassadör. Staden kallas Mawitaan i den engelska versionen av Fantomen
.

DJUNGELPATRULLEN
Djungelpatrullen bildades 1664 av den 6:e Fantomen tillsammans med fyra före detta piratledare från piratnästet Sanloi; Rödskägg, Krossaren, Bart och Salla som alla hade besegrats av Fantomen och svurit sin eviga lojalitet mot honom.
Djungelpatrullens valspråk blev "Stamus Contra Malo" - Vi står det onda emot.
Rödskägg blev överste och befälhavande officerare och de övriga kaptener.
Fantomen har från början varit Djungelpatrullens högste Befälhavare.
Efter att den 14:e Fantomen dödats av patrullöversten Chandra har Fantomen fr.o.m den 15:e Fantomen varit "okänd befälhavare", för att detta inte skulle upprepas.
Nuvarande vice befälhavare är överste Jonathan Worubu som efterträdde överste Weeks.
Djungelpatrullens uppgift är att upprätthålla lag och ordning i de vidsträckta vildmarkerna i Bengali. Förutom detta är de ofta guider och beskyddare åt utforskare och andra resenärer som inte är vana att färdas i djungeln.
Varje år ansöker cirka 100.000 män och kvinnor från hela världen till Djungelpatrulen varav de 1000 bästa får komma till Bengali för de slutliga testerna i mod, styrka, uthållighet, intelligens och vapenskicklighet. Endast 10% av dessa väljs ut och får börja som patrullmän.
Patrullmännen är experter på överlevnad i alla tänkbara miljöer och välutbildade i strid med eller utan vapen. Trots att Djungelpatrullen är en modern och välutrustad styrka förlitar den sig först och främst på patrullmännens styrka och duglighet. 'En patrullman mot tio banditer är ingen rättvis kamp - för banditerna', brukar man säga. Patrullmännen förväntas kunna ge sig ut i Bengalis mest otillgängliga trakter och gripa brottslingar utan att kunna förvänta sig någon assistans.
Kommunikationen mellan Fantomen och Djungelpatrullens befälhavare skedde från början via ett kassaskåp (med lönnbotten) som stod i ett tomt rum i högkvarteret. Dit kom Fantomen via en hemlig gång från en utdömd brunn alldeles utanför Djungelpatrullens område. Numera är brunnen och därmed gången in under Djungelpatrullens byggnad förstörd och därför sker merparten av kommunikationen via kortvågsradio.

VÄNNER och FIENDER

HERO
Den magnifika fullblodshingsten Hero var en gåva till den nuvarande Fantomen från maharadjan av Nimpore - ett tack för att Fantomen hade räddat hans dotter Lakani. Såvitt vi vet fick Fantomen aldrig någon stamtavla för Hero, men vi kan se att han har ganska mycket arab i sig. Maharadjan kallade Hero 'den dyraste, intelligentaste och snabbaste hästen i världen', och han var knappast en man som var svag för överdrifter. Än idag är hästen ett av de snabbaste fortskaffningsmedlen på den väglösa landsbygden i Bengali, och till skillnad från bilar och liknande kan en häst ta sig fram även i tät skog och oländig terräng.

DEVIL
Devil är en Bengalisk bergsvarg - ingen hund! Han kom att bli Fantomens kamrat och ständiga följeslagare sedan en tjuvjägare skjutit hans mor och resten av valpkullen. Fantomen fördrev många ensamma stunder med att träna och tämja Devil, och resultatet har blivit häpnadsväckande. Hans skarpa sinnen har många gånger varit ovärderliga, och den som faller Fantomen i ryggen har mer än en gång blivit stoppad av en rytande raggig bergsvarg med isblå ögon.
Hur kommer det sig egentligen att det finns bergsvargar i Bengali? Det var faktiskt den 17:e Fantomens förtjänst som stötte på en vargflock under en resa i Nordamerika. Han tog med sig några föräldralösa valpar som han släppte ut hemma vid dödskallegrottan. De sökte sin hemvist i De dimmiga bergen och är, med största sannolikhet, förfäder till just vår Devil.

DIANA
Diana Palmer är gift med den 21:a Fantomen och heter Diana Palmer-Walker. Vägen till äktenskapet var lång - hon har varit bekant med honom sedan barndomen och förälskad i honom sedan college-tiden i USA (som Kit Walker, förstås). Diana är, som de flesta andra av fantomenättens tidigare fruar, en mycket självständig kvinna. Hon har bland annat en guld-medalj från OS där hon tävlade i simhopp och svart bälte i kampsporten Karate. Hon har sjuksköterskeexamen och arbetade länge som sådan för olika FN-organ; en sysselsättning som inte har varit helt riskfri. Sedermera kom hon att överge sjukskötandet för mera diplomatiska uppdrag inom FN. Diana har också spelat Fantom vid några tillfällen.

KIT och HELOISE
Dianas och Fantomens barn blev ett par tvillingar, något som har lett till stora spekulationer om vilken av dem som ska bli den 22:a Fantomen. Kit? Heloise? Båda? De föddes 1980, två år efter bröllopet. (Vissa uppgifter säger 1979) Pojken fick heta Christopher som traditionen föreskriver, flickan fick heta Heloise efter den 7:e Fantomens hustru. Tvillingarna har nu nåt den ålder där de enligt traditionen rest till moderns hemland för sin skolutbildning. Där går de på internatet Shymouth på USA’s östkust. Inte allt för långt från moderns arbetsplats i FN-högkvarteret så att hon kan hålla ett vakande öga på dem.

GURAN
Den som står Fantomen närmast - med möjligt undantag för hans fru - är Bandarernas hövding, ledaren för pygméfolket som varit De Djupa Skogarnas väktare i många hundra år. Den nuvarande hövdingen Guran växte upp tillsammans med den nuvarande Fantomen, och de känner varandra bättre än bröder. Bandarerna vet att Fantomen är dödlig och gör allt för att skydda och försvara hans - och deras - hem. Det är för övrigt Guran i egenskap av hövding som bevarar hemligheten om hur Bandarernas fruktade pilgift framställs av Banga-bärets saft. Guran är också en kunnig medicinman med goda kunskaper om djungelns växter och djur. Han är mycket kunnig inom läkekonsten och pratar flera europeiska språk.

REX
Det var nära att Rex hade blivit leopardmat när han övergavs i en missionärshydda, men Fantomen och några bandarer var på jakt i närheten och räddade gossebarnet i sista sekunden. Han adopterades av Fantomen och växte upp i de Djupa Skogarna. Rex och hans vän Tom-Tom var länge de enda ungdomarna i Dödskallegrottan, men numera kommer de bara sällan på besök. Det visade sig nämligen att Rex var arvtagare till det lilla bergsfurstendömet Baronkhan, som han nu regerar med visdom och upplyst sinne. Orsaken till att han kom till de djupa skogarna var en palatsintrig som var tänkt att undanröja honom. När sanningen uppenbarades hjälpte Fantomen honom att återta sin rättmätiga plats, men hovintrigerna och mordförsöken har varit många. Än så länge har Rex lyckats rida ut stormarna med hjälp av sin store vän, och man kan hoppas att de förrädiska ädlingarna i pytteriket har lärt sig hur meningslöst det är att intrigera mot en av Fantomens vänner...!

FADER MOZ
Moz är ett vandrande arkiv, en historiebok på två ben. Män som Moz kan berätta sagor och sägner men håller också reda på vad som egentligen hänt många generationer tillbaka. Han bevarar folkets traditioner. När Fantomen ibland stöter på händelser som har förankring i det förflutna, så söker han svaren i krönikorna. Det är inte alltid att de berättar allt och då är det bra att fråga gamle Moz, han vet ju det mesta. Allt det Moz berättar är inte sant, en sann historieberättare vet att underhålla sin publik med en riktig skröna ibland också…

LAMADA LUAGA - PRESIDENT i BENGALI
Läkaren Lamanda Luaga av Llongo blev den f.d. kolonin Bengalis första demokratiskt valda president - med Fantomens hjälp. Utan den hjälpen hade han troligen gått till historien som Bengalis första mördade president. Hans motståndare General Bababu är nämligen av samma skrot och korn som andra diktatorer - män som är vana att konkurrera om makten genom att eliminera konkurrenterna. Förhållandet emellan Fantomen och Luaga surnade något under den omtumlande Lubanga-epoken, men nu är de vänner igen. Den gode Lamanda är numera även innehavare av Nobels Fredspris. Doktor Luaga var länge ogift, men trots detta har en son vid namn Lon Luaga förekommit i serien liksom en bror vid namn Morra. Numera är presidenten lyckligt gift med miss Tagama, som bland annat fungerade som lärarinna åt Rex och Tom-Tom.
 
FADER MORRA
Föreståndare för ett barnhem i djungeln.
LILY PALMER
Dianas mamma. Hon bor i USA och hennes hem har varit bas för ett antal av Fantomens äventyr.
Den något trångsynta änkan Lily Palmer hade väldigt svårt att acceptera Fantomen och hans vanor. Hans mask och dräkt var nog för att göra henne stel av motvilja, och Devil gjorde henne ganska skärrad - för att inte tala om vad hon tyckte om att Fantomen sov på golvet. Till slut gick hon med på giftermålet, med stor sorg i sitt kälkborgerliga hjärta. Hon hade under årtionden förgäves försökt gifta bort Diana med diverse prinsar, maharadjor och miljonärer, och nu skulle dottern gifta sig med ett 'djungelspöke'! Nå, det uppbåd av kändisar och diverse dignitärer som kom till bröllopet lugnade Mrs. Palmer något, och nu verkar hon ha accepterat sin svärson.
DAVE PALMER
Dave Palmer, eller David som också kallats, är morbror till Diana och har ett förflutet såväl inom det militära som hos polisen. I
amerikanska armén hade han graden major och arbetade inom underrättelsetjänsten. Efter kriget blev Dave polis och jobbade i slutet av sin karriär som polischef. Idag är han pensionerad och bor tillsammans med Dianas mor.
DR. AXEL
Dr Axel är en av de få människorna som kan vandra säkert genom djungeln då han och hans sjukhus står under beskydd av Fantomens goda märke. Hans sjukhus byggdes av medel från Fantomen och han assisterade vid den 21:e Fantomens födelse. Hans enda fiender är djungelstammarnas medicinmän som har förlorat makten över sina stammar på grund av Dr Axels medicinska kunnande.
ÖVERSTE WOROBU
Som överste i Djungelpatrullen är Worubus uppgifter många och vitt skilda. Det går inte bara ut på att hämta och lämna meddelanden
från den okände överbefälhavaren (Fantomen) i det mystiska kassaskåp som står i ett låst, för övrigt tomt rum i högkvarteret. Han får också ta emot nattliga telefonsamtal från överbefälhavaren, samt ett och annat besök.

SINGHPIRATERNA
Kallas även för "De sju cirklarnas liga". Deras tecken är 7 st cirkelrunda hål i en svart flagga. De är ett broderskap och består av banditer och pirater. Deras ledare heter Dogai Singh.
GENERAL BABABU
Har försökt att erövra Bengali flera gånger men hindrats av Fantomen. Han är brutal, ond och galen och använder ofta militära
metoder i sin kamp.
BARONESSAN
Ledare för "Luftens rövare", ett piratband som använde sig av flygplan vid sina överfall och som bestod av enbart kvinnor.
VRÅKARNA
En gammal organisation som härjade redan på medeltiden. De plundrar de svaga och är ofta svartklädda och har ett rakat huvud med ett tatuerat V.

RINGARNA

Dödskalleringen
Enligt legenden är dödskalleringen tillverkad av de tre spikar som användes vid Jesus korsfästelse och den bars en gång i tiden av kejsar Nero i Rom. Den förste Fantomen fick ringen år 1541 av alkemisten Parcelsus. Dödskalleringen sitter på hans högra hand och lämnar ett ärr (liknande tatuering) på de ytor där Fantomen slår. Om ringen doppas i en särskild växtsaft kan Fantomen även sätta märket på hårda ytor. Den har även en ovanlig funktion då den fungerar som en nyckel i skattkammaren i Roms katakomber.

Den goda ringen
Kom i den 6:e Fantomens ägo som fick märket av Furst Nizam av Goana. Märket föreställer fyra korslagda sablar. Djungelpatrullen har märket som sin symbol och den som har det goda märket står under Fantomen beskydd, bl.a Dr Axels djungelsjukhus. Fantomen måste "osäkra" ringen med en liten spak på sidan innan han kan ge någon det goda märket och denne blir då skyddad för all framtid.

Skapad 2002-11-10
Senast uppdaterad 2016-02-11.
© 2002 Björn Harnby, harnby@yahoo.com

Tillbaka till överst på sidan